Cukier nie jest zbyt zdrowy, a w przypadku niektórych chorób najlepiej całkowicie wyeliminować go z diety. Można wówczas zastąpić go słodzikami syntetycznymi, jednak one również budzą pewne kontrowersje. Istnieje jednak naturalny sposób na słodycz – stewia.
Najbardziej ekologiczne rozwiązanie, to zakupienie nasion lub sadzonki stewii i samodzielna uprawa. Jest to roślina, która zawiera glikozydy powodujące, że może być kilkadziesiąt razy słodsza od cukru. Jednocześnie nie ma kalorii, a jej indeks glikemiczny jest naprawdę niski. W związku z tym jej używania zalecane jest w przypadku cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, fenyloketonurii czy odchudzania. Jest to również odpowiednia substancja słodząca dla osób, które wyjątkowo dbają o zęby i chcą skutecznie zapobiegać próchnicy. Czy jednak stewia jest całkowicie bezpieczna dla naszego zdrowia? Jeszcze niedawno nie była dopuszczona do sprzedaży w Unii Europejskiej. Wynikało to jednak z faktu, że nie przeprowadzono wszystkich niezbędnych badań stwierdzających czy spożywanie stewii może powodować jakieś efekty uboczne. Ostatecznie badania doszły do skutku i wykazały, że spokojnie można nią słodzić napoje, przetwory czy desery. Piecze się nawet ciasta ze stewią.
Tak więc stewia z pewnością nie jest szkodliwa dla naszego zdrowia, a wręcz przeciwnie – działa pozytywnie na ludzki organizm. Oprócz jej właściwości, dzięki którym osoby cierpiące na różne choroby nie muszą jednak rezygnować ze słodkiego smaku, łagodzi problemy z żołądkiem. Z kolei zmoczone liście stewii mogą służyć jako kompresy na zmęczone i bolące oczy. Można stosować je także na skaleczenia czy zadrapania. Okazuje się, że stewia ma jeszcze więcej zalet niż można by się było spodziewać. Z jej właściwości mogą korzystać nie tylko dorośli, ale również dzieci. Wiadomo, że one szczególnie uwielbiają słodycze, co może być niebezpieczne dla ich zębów oraz tuszy. Dzięki zastosowaniu do napojów czy deserów naturalnego środka słodzącego nie trzeba się martwić, że maluchy będą miały jakieś problemy zdrowotne. Na pewno spożywanie stewii jest znacznie korzystniejsze niż słodzenie cukrem czy sztucznymi słodzikami.