Tradycyjne przetwory ze stewią

Ponieważ dżemy czy konfitury robione są z owoców, to można zakładać, że są dosyć zdrowe. Mają jednak pewną wadę – zawierają sporo cukru. Okazuje się jednak, że można coś na to poradzić, a mianowicie użyć zamiast cukru stewii.

Ten naturalny słodzik ma znacznie intensywniejszy smak od cukru, w związku z tym trzeba wiedzieć jak dawkować stewię. Ponieważ ma ona właściwości grzybobójcze, to przetwory, które się nią słodzi powinny przez długi czas nadawać się do zjedzenia. Bardzo ciekawy i smakowity pomysł, to dżem brzoskwiniowy słodzony stewią.

Składniki:

– 1 kg brzoskwiń

– 2 łyżki soku z cytryny

– 30 pastylek słodzika ze stewii

– 20 g pektyny

Sposób przygotowania: brzoskwinie myjemy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki, a następnie umieszczamy w garnku. Stewię w tabletkach rozkruszamy i rozpuszczamy w 60 ml gorącej wody. Polewamy nią brzoskwinie, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy. Potem można ściągnąć pokrywkę, żeby sok puszczony przez brzoskwinie mógł odparować. Trzeba je często mieszać. W końcu dodajemy pektynę i dalej mieszamy. Można ewentualnie użyć łyżki startego imbiru, który nada ciekawego smaku. Po kilku minutach dżem zacznie gęstnieć, wtedy dodajemy sok z cytryny i można go nakładać do sterylnych słoików. Powinny wyjść trzy. Słoiki pasteryzujemy około 10 minut.

Dżemy, konfitury, marmolady i galaretki można robić także ze stewią w proszku, ale jeszcze lepiej użyć ususzonych liści, bo to najbardziej naturalny słodzik. Wówczas zamiast 30 tabletek należy użyć trzy łyżki ususzonych i sproszkowanych liści. Stewią można słodzić przetwory z różnych owoców, na przykład jabłek, truskawek, malin itd. Oczywiście można kupić gotowe przetwory zrobione z użyciem tego słodzika, ale wiadomo, że nie ma to jak domowe dżemy i konfitury. Podobnie jest zresztą z ciastami i deserami, a stewia nadaje się dobrze do przygotowywania słodyczy. Na pewno warto wypróbować różne przepisy na domowe smakołyki, bo biorąc pod uwagę, że stewia nie dostarcza nam zbędnych kalorii, można cieszyć się jednocześnie słodkim smakiem i szczupłą sylwetką.